Tutkittua tietoa

Joustava syöminen tukee hyvinvointia, kun arki ja juhla vuorottelevat

Lukuaika 2 min 

Arki ja juhla muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jota kutsutaan elämäksi. Elämään taas kuuluu niin arkiset, terveyttä tukevat ruoat kuin niihin vaihtelua tuovat leivonnaiset. Tasapainottelu näiden välillä saattaa kuitenkin toisinaan tuntua hankalalta, kun omat makumieltymykset, terveydelliset tavoitteet, ympäröivät ihmiset sekä esimerkiksi media ohjailevat osaltaan ruokavalintojamme. Miten siis navigoida ruokavalinnoissa terveyttä edistävien ruokien ja toisaalta leivonnaisten välillä?

Näe ruokavaliosi kokonaisuutena yksittäisten valintojen sijaan 

Helmikuussa arki ja juhla vuorottelevat, kun erilaisia juhlapäiviä vietetään maistelemalla toinen toisiaan ihanampia leivoksia. Kansallisleivoksenammekin tunnettu runebergintorttu on sesongissaan heti kuun alussa, minkä jälkeen vietetään ystävänpäivää herkullisten brunssien ja ystävänpäiväleivosten äärellä. Ei tule myöskään unohtaa laskiaista ja siihen olennaisesti kuuluvia laskiaispullia, jotka niin ikään kutkuttavat makuhermojamme! Eletään siis varsinaista leivonnaisten kulta-aikaa, mikä voi haastaa tasapainottelua ruokavalintojen keskellä.

Ruokavalintojen tekemistä sekä sopivan keskitien löytämistä voi helpottaa tarkastelemalla ruokavaliota kokonaisuutena. Takertuminen yksittäisten valintojen arvioimiseen saattaa synnyttää stressiä ja riittämättömyyttä, kun taas kokonaisuuden hahmottaminen tukee joustavaa syömiskäyttäytymistä ja siten myös hyvinvointia. Kun syöminen on joustavaa, on kaikenlaiset ruoat sallittuja. Tällöin arjen ruoalle ja toisaalta vaikkapa sesonkileivonnaisille on kaikille oma aikansa ja paikkansa. 

Kuuntele kehoasi ja sen viestejä 

Joustava syöminen liittyy läheisesti intuitiiviseen syömiseen, jossa olennaista on oman itsen kuuntelu ruokavalintoja tehdessä. Intuitiivisessa syömisessä ruoat ja niiden määrät valitaan siis sen perusteella, mikä itsestä tuntuu sopivalta. Yhdessä hetkessä runebergintorttu tuntuu hyvältä valinnalta, toisessa hetkessä lautaselle kaipaa kotiruokaa tai jotakin vihreää, kun taas välillä kehossa vallitsee kylläisyyden tunne ja tuntuu hyvältä antaa ruoansulatuksen levätä aterioiden välillä. 

Käsillä olevaan hetkeen ja ruokailuun keskittyminen sekä tietoisuustaitojen harjoittaminen auttavat tunnistamaan, millaisia ruokavalintoja erilaisissa hetkissä on hyvä tehdä. Ota tehtäväksesi jo tänään pysähtyä rauhassa tunnustelemaan, millaista ruokaa sinä todella kaipaat päivääsi. 

Joustava syöminen lähtee terveyttä tukevista rutiineista 

Tietoisuustaitojen sekä oman kehon viestien hyödyntämisen lisäksi myös terveyttä tukevat rutiinit voivat helpottaa navigointia erilaisten ruokien välillä. Hyvältä tuntuvaa tasapainoa sekä joustavaa otetta syömiseen voi lähteä etsimään monipuolisemmista ruokailutottumuksista, yleisen hyvinvoinnin lisäämisestä sekä toisaalta myös unen laadusta ja määrästä – joka niin ikään on yhteydessä ruokavalintoihin, joita päivän aikana teemme. 

Leivonnaisille on siis oma paikkansa ruokavaliossamme paitsi tuomaan vaihtelua ja herkullisia makuelämyksiä, myös tuomaan juhlantuntua erityisiin päiviin. Silloin, kun leivonnaisia nauttii, on niiden tuoksujen ja makujen äärelle ihana pysähtyä nautiskelemaan. Sen jälkeen niin mieli kuin kehokin saattavat kaivata jälleen arkiruokien pariin, ja käsi saattaa hamuta reseptejä, joilla valmistuu terveyttä ja hyvinvointia edistäviä ruokalajeja ja välipaloja. 

Lähteet: 

Sydänliitto

Terveyskylä