Tutkittua tietoa

Marjat – maailman onnellisimman kansan salaisuus?

Lukuaika 3 min

Kesällä metsät ja puutarhat pullistelevat marjoja, suomalaisten omaa superfoodia. Lyhyen, mutta intensiivisen kasvukauden aikana niihin varastoituu valtavat määrät vitamiineja, kuituja ja hyvän mielen aineksia. Marjoista riittää poimittavaa koko kesäksi: keskikesää juhlistetaan puutarhamansikoilla, heinäkuussa kypsyvät lakat ja mustikat ja syyskuussa poimitaan puolukkaa, tyrniä ja karpaloita. 

Mikä on sinun tapasi nauttia marjoista – herkutteletko marjasadosta heti tuoreeltaan vai säilötkö kesän makuja talteen talven pimeimpiä hetkiä varten?

Paitsi vanha kansa, myös tiede ja tutkimus puhuvat marjojen puolesta

Tiesitkö, että Suomen luonnosta voi löytää peräti 39 syötävää marjalajia? Viiden tunnetuimman eli mustikan, puolukan, metsämansikan, vadelman ja lakan lisäksi moni täyttää korinsa (ja myöhemmin pakastimensa) karpaloilla, tyrnillä, variksenmarjoilla, pihlajanmarjoilla, herukoilla tai aronioilla. 

Marjojen terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Yleisesti sanotaan, että kotimaiset marjat päihittävät mennen tullen tuontihedelmät ravintoarvoillaan ja kuitupitoisuudellaan. Vaan tiedätkö, mikä metsämarjoistamme sisältää eniten kuitua ja C-vitamiinia? Jos vastasit lakka, suomuurain tai hilla, vastasit oikein: siinä on peräti 6,3 g kuitua sataa grammaa kohden ja eniten C-vitamiinia ja karotenoideja, joista elimistömme voi muodostaa A-vitamiinin esiasteita. Myös satoisimmat marjat, puolukka ja mustikka ovat erittäin hyviä kuitujen ja vitamiinien lähteitä ja mikä mukavinta, lähes jokaisen poimittavissa metsistä ympäri Suomea.

Puolukka, tuo pirteästi hapan punainen ilopilleri, tekee vanhan kansan tietojen mukaan hyvää vatsan toiminnalle. Se estää bakteereita kiinnittymästä suolen seinämiin ja sen sisältämä kiniinihappo tuhoaa virtsatien bakteereja. 

Marjojen sisältämät kuidut ovat tärkeitä suoliston hyvinvoinnille. Ne hidastavat aterioiden jälkeistä verensokerin nousua ja vaikuttavat myönteisesti veren rasva-arvoihin. 

Mutta että lisäävätkö marjat onnellisuutta? Näinkin voidaan väittää, sillä ravinto vaikuttaa suoraan mielialaan, vireyteen ja jopa muistiin. Aivomme tarvitsevat kuituja, vitamiineja, rasvaa ja sokeria – ja niitä marjoissa ja marjoista valmistetuissa herkuissa riittää.

Marjoista riittää paukkuja talveen saakka

Marjojen sisältämät polyfenolit kestävät hyvin kylmää ja kuumaa. Pakastettu marja on siis niiden osalta tuoreen veroinen. Sokerin käyttöä pakastettaessa ei kannata säikähtää, sillä sokerin on arveltu parantavan marjojen ja niiden sisältämien tärkeiden yhdisteiden säilymistä. 

Vai kuulutko sinä niihin, joilla marjat eivät koskaan pääse pakkaseen asti? Se ei ole suuri synti, sillä onko mitään tuoreita marjoja parempaa? 

Marjat maistuvat taivaalliselta aamulla luonnonjogurtin ja myslin kanssa, mutta pienellä vaivalla tuoreista marjoista pyöräyttää vaikka kesäisen marjatortun tai todella nopeasti valmistuvan mustikka-murupiirakan

Hillot ja mehut tekevät varmasti kauppansa jo kesän kuluessa, kokeile tehdä vaikka vadelmamehua tai kirsikkahilloa, joka vie kielen mennessään vaniljajäätelön kanssa nautittuna!

Jokainen nauttii marjoista tavallaan. Joillekin meistä jo niiden poimiminen on osa nautintoa – syy suunnata korin kanssa lähimetsään, suolle tai lähimmälle torille. Nautitaan kesästä ja sen mauista ja lisätään hyvinvointiamme!

Lähteet: 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli-tietokanta

Arktiset aromit ry