Täysjyväleipä

Täysjyväleipä

Mikään ei voita itse tehtyä leipää! Täysjyväleipä maistuu sellaisenaan, mutta se sopii erinomaisesti myös esimerkiksi keittojen kaveriksi!
https://arlaficmsproduction.azurewebsites.net/reseptit/taysjyvaleipa/

Tee näin:

Täysjyväleipä
  • Kiehauta vesi kattilassa ja lisää vehnänjyvät.
  • Keitä vehnäjauhoa kansi päällä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
  • Siirrä vehnänjyvät kulhoon ja sulata voi lämpimän vehnänjyvien päälle.
  • Lisää maito ja rahka.
  • Liuota hiiva seokseen ja lisää loput ainekset (säästä hieman jauhoja).
  • Sekoita taikina hyvin puulusikalla.
  • Peitä kulho esimerkiksi kannella ja laita se lämpimään paikkaan noin 1,5 tunniksi.
  • Siirrä taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se hyvin.
  • Lisää loput jauhot.
  • Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile niistä kaksi pyöreää leipää.
  • Siirrä ne vuoratulle pellille ja anna niiden kohota peitettynä noin 30 minuuttia.
  • Kuumenna uuni 200 °C:seen.
  • Sivele leivät vedellä ja ripottele päälle jauhoja.
  • Paista täysjyväleipää uunin keskitasolla ensin 15 minuuttia 200 °C:ssa (tavallinen uuni) ja sitten noin 10 minuuttia 225 °C:ssa (tavallinen uuni).
Valmis!
Vinkki

Jotta kotitekoisesta täysjyväleivästä tulisi kevyttä ja pehmeää, se on kypsytettävä kunnolla. On tärkeää, että taikina tauotetaan kulhossa tai astiassa, jossa taikinalla on riittävästi tilaa nousta huomattavasti ensimmäisen taikinan tauotuksen aikana. Jauhoilla tomutettu, kankaalla päällystetty, esimerkiksi ruoko tai terrakota -materiaalista valmistettu taikinakori auttaa leipää säilyttämään muotonsa ja voi jopa antaa sille koristeellisia merkkejä. Muista aina peittää taikina taikinan kypsennyksen aikana, jotta taikinan pinta ei muodostuisi ihoksi tai kuivuisi. Kun taikina kasvatetaan kahdesti, taikinassa oleva hiiva saa vielä enemmän aikaa tehdä taikojaan. Toisen ja viimeisen taikinan kypsyttämisen ansiosta leivästä tulee monitahoisempi ja maukkaampi, ja sen rakenne on ilmavampi ja rakeisempi. Sen lisäksi, että säröleipä kypsytetään kunnolla, muista myös liottaa säröleipä. Mitä pidempään ne likoavat, sitä pehmeämmiksi ne muuttuvat. Jos haluat leipään enemmän rakennetta, säästä kourallinen, jota et liota, ja lisää se muiden ainesten joukkoon, jolloin säröleipä saa rapeamman ja monimutkaisemman rakenteen.

Täysjyväleipä Q&A

Täysjyväleipä on herkullinen lisä esimerkiksi keittojen kanssa. Lue lisää alta!

Mitä on täysjyväleipä?
Täysjyväleipä on leipä, joka on valmistettu täysjyväjauhoista. Tämäntyyppisestä jauhosta saadaan tummempaa leipää, ja se antaa sille myös monitahoisen ja miedon maun, joka sopii erinomaisesti aamiaiseksi, lounaaksi ja päivälliseksi makeiden tai suolaisten levitteiden tai täytteiden kanssa.
Miten täysjyväleivästä saa ilmavan?
Tämän täysjyväleivän valmistaminen on helppoa, ja siitä saa pehmeän ja maukkaan leivän. Muista liottaa se kiehuvassa vedessä ennen kuin lisäät vehnärouhetta. Tämä pehmentää jyviä, mutta antaa niiden silti antaa pehmeän ruskean täysjyväleivän rakenteeseen lisää rakennetta. Kun kaikki ainekset on sekoitettu, on tärkeää antaa leivän kohota kaksi kertaa, jotta leipään muodostuu riittävästi ilmaa ja makua. Paista uunissa ja nauti!
Miten täysjyväleipää leivotaan?
Paista täysjyvävehnäleipää ja säröleipää noin 15 minuuttia 200 °C:ssa (tavallinen uuni) ja paista sitten vielä 10 minuuttia 225 °C:ssa (tavallinen uuni). Tämä korkeampi lämpötila takaa, että leivän kuori ruskistuu ja rapeutuu kauniisti samalla kun muru kypsyy loppuun. Paistaminen näin korkeassa lämpötilassa koko paiston ajan johtaisi kuitenkin joko palaneeseen tai alikypsään sisäosaan, minkä vuoksi aloitat yli puolet paistoajasta matalammassa lämpötilassa.
Mitä täysjyväleivän kanssa syödään?
Tätä herkullista täysjyvävehnäleipää voi nauttia monin eri tavoin eri aikoina päivästä. Nauti sitä voin, juuston, hillon tai minkä tahansa muun levitteen kanssa, josta pidät leivän päällä, nopeana aamiaisena tai iltapäivän herkkuna. Käytä sitä kylmän tai paahdetun voileivän tekemiseen lounaslihalla, vihanneksilla ja juustolla. Tai nauti sitä lämpimän keiton tai muhennoksen kanssa illalla.
Kuinka kauan täysjyväleipä säilyy tuoreena?
Kotitekoinen täysjyväleipä, jossa on vehnärouhetta, säilyy huoneenlämmössä säilytettynä 4-5 päivää. Säilytys jääkaapissa kuivattaa sitä, jolloin se vanhenee nopeammin (yleensä 2-3 päivän kuluessa). Pidä leipä yksinkertaisesti työtasolla käärittynä kelmuun tai alumiinifolioon ja säilytettynä pussissa tai ilmatiiviissä astiassa. Voit myös pakastaa täysjyväleivän - käytä kuitenkin pakastepussia. Näin se säilyy jopa 3 kuukautta.

Ainekset

Täyjyväleipä
Vettä
3 dl
Vehnänjyviä
200 g
25 g
4 dl
Arla® Lempi Maitorahka 0,2 % laktoositon
2 dl
Hiivaa
25 g
Sokeria
1 tl
Suolaa
2 tl
Täysjyvävehnäjauhoja
700 g
Vettä leipien sivelyyn ennen paistamista
Lisää herkullisia ideoita
Helppo peltileipä
2 tuntia 30 minuuttia
Helppo peltileipä
(1)
Rahkaleipä
1 tunti 50 minuuttia
Rahkaleipä
(2)
Hiivaleipä
2 tuntia 15 minuuttia
Hiivaleipä
(1)

Täysjyväleipä, leipä joka sopii kaikkeen

Täysjyvävehnä- ja rouhevehnäleipäreseptimme avulla voit leipoa kauniin, jauhoilla kuorrutetun käsityöläisleivän, joka tekee varmasti vaikutuksen ja ilahduttaa niin ystäviä kuin sukulaisiakin. Vaikka maukkaan leivän kuori on rapea, muru on pehmeä ja murea. Muru saa monitahoisen rakenteen, kun siihen on lisätty vehnäsirua. Sekä täysjyväjauhon että vehnäjauhon käyttö tekee tästä maalaisleivästä herkun, jota voi nauttia monin tavoin sekä makeisiin että suolaisiin välipaloihin ja aterioihin.

Miksi täysjyväleipää kannattaa tehdä?

Kokonaisia, raakoja vehnänmarjoja murskaamalla valmistettu crack-vehnä on täynnä makua, ja sen ansiosta crack-vehnäleivässä on selkeä mutta mieto pähkinäinen maku. Sen lisäksi, että se antaa leivälle herkullisen maun, se myös tekee pehmeästä ja mureasta murusta mielenkiintoisemman, sillä se antaa sille mukavan pureskeltavuuden. Reseptimme kaltaisesta täysjyväleivän kanssa leivotusta säröleivästä saa herkullisen ja täyteläisen leivän, jota haluat leipoa yhä uudelleen ja uudelleen.

Nauti pehmeästä ja miedosta leivästä

Parhaalla täysjyväleipäreseptillä saat herkullisen ja erittäin monipuolisen leivän. Onneksi meidän leipämme ei ole poikkeus. Tämän täysjyvä- ja säröleivän murea mutta tiivis mureus ja mieto maku tekevät leivistä täydellisiä moniin eri käyttötarkoituksiin. Tämä tarkoittaa pohjimmiltaan sitä, että voit nauttia täysjyvä- ja särövehnäleipiäsi kaikkina vuorokauden aikoina.

Aamulla voit nauttia viipaleen voin, juuston tai kotitekoisen hillon, kuten kauniin ja elinvoimaisen luumuhillomme tai karhunvatukkahillomme, kanssa. Lounaalla voit käyttää täysjyvä- ja vehnäleipäviipaleita ja tehdä itsellesi herkullisen voileivän, jossa on lounaslihaa tai vihanneksia, esimerkiksi maukkaan klubileivän. Ja illalla voit nauttia leipää täyteläisten ruokien, kuten pataruokien ja keittojen lisukkeena; esimerkiksi perunakeittomme on klassinen vaihtoehto, joka sopii täydellisesti ruskean täysjyväleivän kanssa.

Ravista asioita siemenillä ja pähkinöillä

Voit helposti kokeilla pehmeän täysjyväleivän reseptiämme lisäämällä siihen erilaisia siemeniä ja pähkinöitä antamaan sille vielä enemmän rakennetta. Klassinen siemenseos, jossa on kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä, unikonsiemeniä ja pellavansiemeniä, ei voi mennä pieleen. Lisäämällä osan näistä itse taikinaan ja ripottelemalla loput taikinan päälle saat leipiäsi entistä herkullisemman pähkinäisen maun, rapean rakenteen ja houkuttelevan ulkonäön.

Jos päätät lisätä pähkinöitä tähän täysjyvävehnäleipään, pähkinät, kuten saksanpähkinä, hasselpähkinä, manteli, pekaanipähkinä tai näiden neljän pähkinän yhdistelmä, ovat varsin maukkaita. Pähkinät tuovat leipään rapeutta ja hieman makeutta tai kitkeryyttä riippuen siitä, mitä pähkinöitä valitset. Voit lisätä myös rusinoita, sillä myös ne ovat herkullisia pähkinöiden, täysjyväviljan ja vehnärouheen kanssa.

Tämä täysjyvä- ja säröleipä, johon on lisätty siemeniä ja pähkinöitä, sopii hyvin sekä suolaisille että makeille lisukkeille, joten ei ole mitään syytä olla kokeilematta sekä taikinaan että päälliseen lisäämistä!