Joulukinkku valitaan sen mukaan, kuinka paljon joulupöydässä on syöjiä ja monellako aterialla kinkkua tullaan syömään. Myös se, valitsetko luullisen vai luuttoman kinkun, vaikuttaa joulukinkun painoon merkittävästi. Netistä löytyy myös laskureita, joilla voit arvioida kinkun kokoa.
Mehevän lopputuloksen kannalta on tärkeää, että paistat joulukinkun oikein. Myös kuorrutus ja kastike ovat osa herkullista joulukinkkuelämystä. Alta löydät ohjeet kinkun paistoon, kastikkeen valmistukseen sekä kuorruttamiseen. Lisäksi olemme koonneet sivulle linkkejä muihin jouluruokiin, jotka sopivat kinkun kanssa tarjottavaksi.
Kinkun sulatus – maltti on valttia!
Jos käytettävä joulukinkku on pakastettu, kannattaa kinkun sulatus aloittaa hyvissä ajoin, jopa päiviä ennen kinkun suunniteltua paistamista.
Aloita sulatus siirtämällä kinkku pakastimesta jääkaappiin kaksi päivää ennen paistamista. Kun joulukinkku on saanut sulaa hitaasti kylmässä kahden päivän ajan, siirrä se huoneenlämpöön sulamaan noin 4-5 tuntia ennen paistamista. Näin kinkun sisälämpötila ehtii nousta ennen paistamista ja se kypsenee tasaisesti paistettaessa. Kun kinkun sisälämpötila on +10 astetta, se on valmis paistettavaksi.
Kinkun paistoon kannattaa myös varata tarpeeksi aikaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että paistoaika on 1,5 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tuntia kiloa kohden. Lue myös tarkemmat vinkkimme mehevän kinkun paistoon!
Hyödynnä ylijäänyt joulukinkku muissa ruuissa
On tärkeää säilyttää joulukinkku kylmässä. Oikein säilytettynä joulupöydän lihaherkku säilyy syöntikelpoisena noin viikon – ainakin jos se ei lopu jo aikaisemmin!
Jos kinkkua jää suuri määrä, voit helposti käyttää sen erilaisiin ruokiin. Maukas kinkkupiirakka joulukinkusta maistuu mm. välipäivien lounaana tai välipalana. Ylijääneestä joulukinkun voi myös valmistaa ruokaisaa kinkkusalaattia tai täyteläistä pastakastiketta. Joulukinkun palat sopivat myös pizzan täytteiksi tai niitä voi käyttää helposti myös hernekeitossa.